Willem van der Wielen, Delft 1957

Willem van der Wielen, Delft 1957

Mijn vader Sjoerd was een Fries uit Burgum en mijn moeder Jo een geboren Urker, die opgroeide in de smeltkroes IJmuiden. Zij leerden elkaar kennen toen mijn opa met zijn gezin geëvacueerd werd uit de toenmalige U-boot haven in de 2de wereldoorlog en in Burgum verzeild raakte. Ik ben geboren in Delft en groeide op in De Bilt. De landbouwschool heb ik gedaan in Dronten, waarna ik 15 jaar in Goirle woonde en werkte tussen de varkens. Ja ik stonk nogal eens als ik thuis kwam. Sinds 1995 woon ik in Doesburg.

Mijn familienaam is afgeleid van de ‘Lytse Wielen’, een paar plassen ten oosten van Leeuwarden. Sjoerd Jurjens uit Oentsjerk, die daar omstreeks 1600 boerde, is de oudste voorvader die bekend is. Mijn moeders vader heette Kramer en is geboren op Terschelling. Maar zoals van vele Kramer’s, lagen zijn wortels op Urk. Mijn moeders moeder was een van Leeuwen. Dat loopt via de Hugenoten terug naar Lion in Frankrijk.

Sinds 1979 lacht het geluk me toe. Ik trouwde met Bea de Jong, die momenteel een groot deel van de Doesburgse voeten in goede conditie houdt als pedicure. Haar wortels liggen in De Klomp – Ede en Spakenburg. Het is grappig wanneer je bedenkt dat haar vissende Spakenburgse voorouders en mijn vissende Urkse voorouders elkaar zeer waarschijnlijk ontmoet zullen hebben, ergens op zee of bij een veilig heenkomen.

God gaf ons één zoon en drie dochters om voor te zorgen. Onze jongste dochter heeft een relatie met een Engelsman, met een Ierse vader en een Italiaanse moeder. Onze zoon gaat zelfs globaal, want hij trouwt een Canadese met een Canadees-Poolse vader en een Croatische moeder. Kleinkinderen, nationaliteit? Het idee van een ‘echte’ Nederlander of een ‘echte’ Doesburger is maar hoe je het bekijkt en vooral, hoever terug je het bekijkt.

Leg dat Sjoerd Jurjens uit Oentsjerk maar uit. Alhoewel, zijn gegevens werden gevonden in de annalen van de Neder-Duits Hervormde Kerk, hij was christen en hopelijk begreep hij ook al dat God maar één nationaliteit kent, dat van Zijn Koninkrijk.