Sulaymaan Mohamud Mohamed, Afgooye 1987

Sulaymaan Mohamud Mohamed, Afgooye 1987

In Somalië heeft iedereen drie namen. Eén voornaam en twee achternamen die telkens opschuiven. Mijn opa heette Mohamed Farax Mohamud, mijn vader Mohumud Mohamed Farax en ik Sulaymaan Mohumud Mohamed. Dat er op mijn pasje Saleban staat komt door de IND die mijn naam niet goed heeft overgenomen. Ik vind dat niet zo erg. Als ik mijn Nederlandse nationaliteit krijg in 2014, dan zal ik het veranderen.

In Somalië werkte ik samen met mijn vader in een grote tuin waar we aardappelen, tomaten en groente verbouwden. Door de oorlog werd het steeds onveiliger in mijn land. Mijn vader is doodgeschoten door de Al-Shabaab. Daarop ben ik gevlucht. Ik ben naar Noord Somalië gelopen en vervolgens naar Ethiopië. Een tante in Canada stuurde geld zodat ik naar haar kon komen. Voor $ 1.000,- zou ik naar Canada worden gebracht door een begeleider. Toen ik op het vliegveld door de douane was, kon ik mijn begeleider nergens meer vinden en toen ik vroeg waar ik was bleek ik in Nederland te zijn. Dat land kende ik natuurlijk van het voetbal: Ruud van Nistelrooy en Ruud Gullit: dat waren mijn helden.

Ik heb een tijdje in een asielzoekerscentra gewoond in Soest en Den Bosch voor ik een woning kreeg aangeboden in Doesburg. In het asielzoekerscentrum heb ik niets geleerd. Bij het Graafschap College in Doetinchem heb ik de inburgeringscursus gedaan en daar het Nederlands geleerd en ook Nederland leren kennen. Het Nederlands is voor mij moeilijk te spreken. De taal op zich valt wel mee in vergelijking met het Somalisch. Sommige woorden hebben hier twee of drie betekenissen terwijl één woord in het Somalisch wel zeven verschillende betekenissen kan hebben.

Naast mijn studietoelage verdien ik wat bij in het restaurant bij mij tegenover. Als ik wat tijd heb, dan voetbal ik graag. Ook hardlopen doe ik graag, alleen tijd om te trainen heb ik niet. Toch is mijn eindtijd op de tien kilometer van de Keppelrun niet slecht met 40:44 minuut.

Na mijn algemene opleiding zou ik graag de opleiding tot automonteur willen volgen.