Rajka Maric, Šekovici 1960

Rajka Maric, Ĺ ekovici 1960

Mijn naam is Rajka Maric en ik ben kapster van beroep. Ik run hier in Doesburg en in de regio een mobiele kapperszaak. Ik heb gekozen voor een ambulante manier om klanten te benaderen als thuiskapper, omdat steeds meer mensen weinig tijd hebben om naar een salon te gaan. Daarom kom ik bij de mensen thuis. Ik doe dat onder de naam: Rajki Komt Knippen.

Ik ben als vluchteling in het jaar 1995 naar Nederland gekomen. Toen brak de oorlog in Bosnië en Herzegovina uit en sindsdien woon ik in de mooiste plaats van Nederland: Doesburg. Ik ben hier in Doesburg door de Nederlandse mensen en de gemeente Doesburg echt ontvangen als iemand die hier geboren en getogen is en dat gaf mij heel veel kracht en levenswil om door te gaan, ondanks de ellende die ik beleefde in de vier vreselijke oorlogsjaren. De eerste jaren in Nederland waren heel moeilijk voor mij zoals waarschijnlijk voor vele andere vreemdelingen die onverwacht hun geboorteland moesten te verlaten.

De eerste jaren in Nederland had ik allerlei verschillende beroepen totdat ik in Rotterdam mijn kappersdiploma haalde. Die collega kapsters gaven mij de bijnaam Rajki.

Ik ben heel dankbaar voor al mijn vrienden en kennissen uit Doesburg en uit heel Nederland, die mij hebben geholpen om dit doel te bereiken. Ik ben heel blij dat ik hier in Doesburg woon en als kapster werk omdat dat mijn kinderdroom was.