Margarita Petkova, Gorna Oryahovica 1977

Margarita Petkova, Gorna Oryahovica 1977

Eigenlijk heet ik Margarita Todorova Petkova. Die tweede naam is een tweede achternaam, aan twee voornamen doen we niet in Bulgarije, de naam is van mijn vader Todor. Volledig heette hij Todor Petkov Todorov genoemd naar zijn vader Petko Todorov ... . De achternaam schuift steeds een plaatsje op en de laatste vervalt en de voornaam wordt een deel van de achternaam net als bij Petersen ofwel Peters zoon.

Ik heb een fijne jeugd gehad in Bulgarije met twee werkende ouders en een opa en oma die op het land in een boerderij woonden.

Tot aan de val van de muur in 1989 was alles min of meer geregeld in ons land, hoewel mijn opa een grondige hekel had aan de communisten, die zijn land hadden gepikt en toegevoegd bij de coöperatie. Na dat jaar ging Bulgarije failliet en was alles op de bon. Je kon dus alleen wat kopen als je er een coupon voor had. Iedereen was van het ene op het andere moment werkloos en kreeg dus geen salaris. Het land van mijn opa bracht genoeg op om in ieder geval te kunnen eten. Dat ik in het buitenland werk zocht was dus niet zo heel vreemd. Ik kreeg een visum voor 1 jaar en verbleef in 2002 in Haarlem als au pair. Daarnaast ging ik op cursus om de taal en cultuur van Nederland goed te begrijpen.

Het was helemaal niet mijn bedoeling om in Nederland te blijven. Maar mijn gastmoeder stimuleerde mij om iets met mijn opleiding verpleegkunde te gaan doen en probeerde mijn papieren in orde te maken. Toen dat uiteindelijk niet lukte kon ik wel als verzorgende aan het werk. Maar ook hier kwam een kink in de kabel. De IND stuurde mij terug naar Bulgarije omdat mijn werkgever wel alle papieren in orde had maar niet die van de IND.

Uiteindelijk zijn alle paperassen in orde bevonden en kon ik aan het werk in Nederland. Ik ben toen opnieuw de HBO-opleiding verpleegkunde gaan doen. Ook moest ik laten zien dat ik ook in Nederland kon autorijden, dus opnieuw mijn rijbewijs halen.

Ik ben nu getrouwd met een Nederlandse man, heb mijn HBO-diploma verpleegkunde en werk in de ouderenzorg als geriatrisch verpleegkundige. Sinds 2007 woon ik met heel veel plezier in Doesburg, maar heb ook nog veel contacten in Haarlem en omgeving.