Margareth Rokers, Haarlem 1947

Margareth Rokers, Haarlem 1947

Hoewel ik het Nederlands niet zo goed spreek ben ik toch geboren in Nederland. In het huis van mijn oma in Haarlem. Mijn vader heeft Duits bloed en mijn moeder Frans.

In 1959 zijn wij naar Nieuw Zeeland verhuisd en later naar Australie.

Toen ik met mijn dochter bezig was met een wereldtrip en in Zuid Afrika terecht kwam, vonden wij dat zo mooi dat we er gebleven zijn.

Bijna veertig jaar heb ik daar gewoond. In Johannesburg werkte ik eerst als personeelsfunctionaris en later heb ik een uitzendbureau gehad. Dat bureau heb ik verkocht en ben een studie public relations en marketing gaan doen. Daar heb ik ook een bedrijf in gehad. Toen ik dat bedrijf ook had verkocht ben ik naar de kust verhuisd.

De stevige burn-out kwam toen ik in de makelaardij zat. Allerlei andere heftige problemen kwamen daar nog bovenop, samen met de ongekende onveiligheid in Zuid Afrika. Er gebeuren, nu nog steeds, zo’n 250-300 moorden per maand, gepaard gaande met verkrachtingen, hi-jacks en nog veel meer.

In 2008 kon ik er allemaal niet meer tegen en moest ik weg. Omdat mijn paspoort was verlopen ben ik op een noodpaspoort Nederland binnengekomen. Hier probeer ik weer wat tot rust te komen en de Nederlandse taal opnieuw te leren. Van mijn 12e tot mijn 60e heb ik dat niet gesproken. Mocht ook niet want we moesten Engels leren. Ik ben heel trots op de woordenschat die ik in korte tijd heb opgebouwd. Nu ben ik bezig om een boek te schrijven, een belofte aan mijn kleinzoon.

Nu woon ik in Doesburg in een prachtige omgeving. Samen met Zara mijn herdershond, geboren in Zuid Afrika, heb ik het hier prima naar m’n zin en voel me veilig. Voorlopig maar niet meer verhuizen want na 54 keer is het wel genoeg.