Marcel Vermeer, Johannesburg 2000

Marcel Vermeer, Johannesburg 2000

In de hoofdstad van Zuid-Africa, Johannesburg, ben ik 13 jaar geleden geboren. Ik heb daar tot anderhalf jaar geleden gewoond met mijn moeder, mijn zusje en mijn vader. Ik ging er naar de basisschool.

Het is een heel mooi land maar ook gevaarlijk. Ik mocht niet op de fiets naar mijn vrienden of school maar moest altijd worden gebracht. Wij hadden een zwembad in de tuin, zoals bijna iedereen omdat het zo heet is, maar alleen onder toezicht mochten wij zwemmen. Het risico van kidnapping is anders veel te groot.

In Johannesburg had ik veel vrienden en met een paar heb ik nog veel contact nu ik in Nederland woon.

Wij hebben Doesburg gekozen omdat mijn vader hier oorspronkelijk vandaan komt.

Op maandagmorgen vertrekt mijn vader naar Londen waar hij nu werkt en op vrijdagavond komt hij weer terug.

In Nederland kun je gewoon op straat fietsen en dat vind ik heel leuk, dan kan ik zelf vrienden zoeken. De eerste dagen moest ik daar nog wel heel erg aan wennen en keek ik steeds om me heen of ik niet gevolgd werd. Ook slaap ik veel rustiger en ben ik ‘s nachts niet meer bang dat we worden overvallen. Het is heel bijzonder dat je zo vrij kunt gaan en staan waar je wilt.

Ook school vind ik hier leuker al heb ik nog wel moeite met de taal. In Zuid-Africa spraken wij alleen engels. Rekenen gaat goed maar de getallen uitspreken is soms nog lastig. In het Engels zeg je bijvoorbeeld vijftig-zes voor 56, in het Nederlands zeg je zesenvijftig.

Op het Metzo College zit ik in een internationale schakelklas om mij voor te bereiden op de middelbare school. In groep 8 kon ik niet met de Cito-toets meedoen omdat ik daar niet klaar voor was. Nu doe ik flink mijn best om aan het einde van dit jaar naar de Havo te kunnen.

Ik hou heel erg van voetballen en van golf. Daarbij moet je wel erg goed opletten waar de bal heen gaat anders ben je hem kwijt en moet je gaan zoeken.