Koos Soeters, Eindhoven 1952

Koos Soeters, Eindhoven 1952

Als je in Eindhoven woonde was de kans groot dat je bij Philips terecht kwam. Dat was bij mij ook het geval. Ik heb op de Philips bedrijfsschool gezeten en ben opgeleid voor instrumentdraaier. Ik heb daarna nog een aantal jaren op de afdeling TX gewerkt waar de machines voor de productie en de gereedschappen werden gemaakt.

Als dienstplichtig militair werd ik uit meer dan 700 rekruten geselecteerd om een onderofficiersopleiding te volgen bij de luchtmacht. Als sergeant heb ik gediend in Gilze-Rijen als monteur voor de Alouette III helikopters en na mijn KVV-tijd ben ik beroepsmilitair geworden op Vliegveld Deelen.

In 1992 werd ik uitgezonden naar Cambodja. De Rode Khmer was toen net helemaal weg. Ik heb de ‘killing fields’ gezien. Vanuit het welvarende Thailand kwamen wij het bijna middeleeuwse Cambodja binnen, wat een overgang! Deze mensen hadden helemaal niets meer. Daardoor ben ik wel anders teruggekomen dan dat ik heen ging. 

Later ben ik als monteur nog mee geweest naar Joegoslavië, Bosnië, Irak en Afghanistan. Op de laatste missies met de Cougar helikopters. We hebben daar in de woestijn gezeten waar het zo heet was dat zelfs de machines overdag niet konden vliegen van de hitte. Onze Nederlandse thermostaten konden niet hoger aangeven dan 50 graden. ‘s Nachts deden we het onderhoud aan de helikopters. Tegen de avond werden we in Kandahar regelmatig bestookt vanuit de bergen met raketten.

In het begin dat ik in Deelen werkte deed ik er vanuit Arnhem-Zuid wel bijna een uur over om op Deelen te komen. Er was toen nog maar één Rijnbrug bij Arnhem en daar stond elke dag file. We zijn toen in de omgeving gaan zoeken naar een plek van waaruit ik sneller op mijn werk zou kunnen zijn. Uiteindelijk werd dat Doesburg en onze eerste woning was in de Heerenstraat, maar omdat daar geen ‘achterom’ was zijn we -toen de kinderen wat groter werden- verhuisd naar de Burgemeester Nahuijssingel.