Jovanka Damnjanovic, Banjevac 1949

Jovanka Damnjanovic, Banjevac 1949

De Federale Republiek Joegoslavië, dat deel dat nu Servië heet, verliet ik in 1971 om mij bij mijn man te voegen die in Nederland werkte. Veel Joegoslaven waren eind jaren zestig naar Nederland gekomen om hier te werken.

Onder Tito was Joegoslavië weliswaar communistisch maar toch een redelijk vrij land. We konden gaan en staan waar we wilden en ook reizen naar het buitenland.

Ik woonde in Nijmegen en werkte in een kringloopwinkel toen er een medewerker gevraagd werd voor het Doesburgse filiaal van de kringloopwinkel in Dieren. Daar heb ik gewerkt tot het moment dat ze dit filiaal wilden sluiten. Toen heb ik de stap gezet, samen met mijn huidige man Louis, om de winkel over te nemen.

Sinds 2000 runnen wij samen ‘Het Winkeltje’ in de Ooipoortstraat waar we onder andere veel boeken en porselein verkopen. We hebben in die jaren een grote klantenkring opgebouwd door een gezellige sfeer en het maken van een praatje bij een kop koffie.

Elk jaar ga ik terug naar Servië waar mijn moeder en één broer en drie zussen wonen. Nu mijn moeder wat slechter wordt ga ik vaker naar haar toe. Ik ben dat ook tijdens de oorlog blijven doen. In het gebied waar mijn familie woonde was het oorlogsgeweld niet zo voelbaar maar spannend bleef het wel en voor het geval dat ze toch moesten vluchten was een deel van de bezittingen al ingepakt