Isabella Weigl, Bad Ischl 1976

Isabella Weigl,  Bad Ischl 1976

In het kleine nonnenziekenhuis van Bad Ischl, in Oostenrijk, ben ik geboren op een dag dat het maar liefst 38 graden was. Ik heb drie broers, Andreas, Johannes en Richard. Mijn moeder Mario Siebers is verzorgende en mijn vader Helmut Weigl is gepensioneerd militair. Hoewel mijn moeder Nederlandse is, leerde ik in Oostenrijk alleen maar Duits. Van mijn vader mocht ik geen Nederlands spreken.

Als kind bezocht ik in de zomervakanties mijn oma in Amersfoort. Mijn moeder woonde vijfentwintig jaar lang in Oostenrijk maar wilde na haar scheiding terug naar Nederland. Ik kwam hier met mijn moeder en twee van mijn broers, mijn vader en broer Andreas bleven in Oostenrijk. Bij aankomst op station Arnhem hadden we één enkele koffer bij ons.

Eenmaal in Nederland moest ik binnen drie maanden werk vinden en zo begon ik in Apeldoorn bij de thuiszorg in de huishouding. In de avonden ging ik naar Nederlandse les. Mijn man Hans Groot Nuelend, onderwijzer in het basisonderwijs, leerde ik kennen via een relatie-website en samen hebben wij een zoon Matthias. Inmiddels werk ik 12 jaar bij Siza als assistent activiteitenbegeleider, maar ik wil graag werken in de omgeving van Doesburg.

Ik volgde in Oostenrijk een opleiding als coupeuse voor dameskleding. Hier raakte ik geïnteresseerd in wol en andere stoffen en vezels. Die interesse heb ik niet van een vreemde. In mijn fami

- Wenslydalekraag.jpg

lie zijn een aantal gediplomeerde kleermakers, onder wie mijn opa en oma, die in Amersfoort een bedrijf hadden in maatkleding en bruidskleding. Mijn in 1994 overleden oom Joop van Limbeek was schaapsherder en paragnost op de Veluwe. Hij schreef boeken en gaf lezingen over de natuur. Mijn tante Els van Limbeek gebruikte de wol van oom Joops schapen om te spinnen, te verven en te weven en gaf ook demonstraties.

Ik ben creatief en bedenk en probeer van alles. Toen ik naar Nederland kwam ontdekte ik hoe ik wol kon vervilten en het duurde niet lang of ik maakte mijn eerste vilten sjaals en sloffen. Daarna volgden sieraden, tassen, kragen, diertjes, raamhangers, schilderijen en jassen. Inmiddels word ik regelmatig gevraagd door scholen, bibliotheken en andere instellingen voor het verzorgen van viltexposities en workshops.