Irene Bosma, Kericho 1975

Irene Bosma, Kericho 1975

Ik ben hier gekomen in de winter van 1977. Voor het eerst sneeuw, ijs, koek, waterige chocomelk, hutspot en boerenkool. Ik kwam terecht in een groot gezin met nog drie zussen uit Bangladesh en Zuid-Korea en twee broers uit Nederland, allen ook geadopteerd. Mijn jeugd ligt in het uiterste noorden van Nederland, Appingedam dat grenst aan Delfzijl. Verder kun je niet, daar is de zee en de monding van de Dollard.

Ik ben geboren in Kericho, West-Kenia, een vruchtbare landbouwprovincie met een weelderige vegetatie en prachtige glooiende heuvels. Het is de thuisbasis van de Lou-mensen en de Kipsigi-stam, een nomadenstam die familie is van de Maasai. De Kipsigi is mijn stam, waar ik prachtige stamtekens aan over heb gehouden, zowel aan de linker- als aan de rechterkant van mijn slaap drie mooie streepjes die betekenen: goed zien, inzien, doorzien.

De stad Kericho ligt in de Keniaanse provincie Bonde la Ufa en is onder andere bekend geworden door de productie van de Ketapa-thee. Kericho is het hart van de West-Keniaanse theeplantages. De weelderige groene vegetatie bloeit door de dagelijkse middagregenbuien. Als ‘s werelds derde grootste producent van thee, is dit een van de belangrijkste en meest vitale exportproducten van Kenia. De heuvels rond de stad zijn bedekt met velden theestruiken zo ver het oog kan zien. Hier komen ook de snelste Afrikaanse lange-afstandslopers vandaan en het grenst aan de Grote Riftvallei (Grote Slenk). Deze vallei is bekend vanwege vondsten van de eerste mens en mensapen. Ik heb helaas weinig herinneringen aan Kericho, alleen de geur van thee en het zacht gele zand is mij bijgebleven.

Na heel wat omzwervingen door Nederland ben ik in Doesburg komen wonen. Ik hou van pittoresk, plekken waar de tijd even stil lijkt te hebben gestaan! Ik woon hier samen met mijn lieve kinderen Otis en Cari. Ik woon in een prachtig huis met steeds een veranderend uitzicht en heb de rijkdom van lieve buren. De kunst en de kunst van het leven, daar gaat het mij om. Ik schilder, geef les, fotografeer, maak collages, teken en ik houd van dans en muziek. Daarnaast doe ik sinds kort de PR van kunstenaars door heel Nederland. Als ik tijd heb reis ik graag, waarbij de bestemming niet het doel is maar de reis er na toe.