Henk Kingma, Groningen 1957

Henk Kingma, Groningen 1957

Mijn ouders woonden in Birdaard, een klein dorpje in Noord-Friesland, aan de route van de elf-stedentocht. Door omstandigheden ben ik geboren in een ziekenhuis in Groningen en dan staat Groningen als geboorteplaats in je paspoort. Wetende dat er altijd een beetje ‘haat en nijd’ is tussen Friezen en Groningers, dan ben je in je jeugdjaren niet blij met zo’n geboorteplaats. Nu is dat geen probleem meer, bovendien vind ik Groningen zelfs een hele gezellige stad.

Enkele maanden na mijn geboorte verhuisden we naar de grote stad Leeuwarden. Ik heb daar mijn hele jeugd, samen met mijn zus, met heel veel plezier gewoond. In 1981 ben ik afgestudeerd aan de HTS Leeuwarden (weg- en waterbouwkunde) en was er, net als nu, een economische crisis. Gevolg was veel uitzendwerk in fabrieken. In die periode ben ik getrouwd met Rimke Sybrandy. Uiteindelijk heb ik toch vast werk gevonden bij de RDW te Utrecht en kregen we een woning aangeboden in Nieuwegein. Een stad zonder een hart, een slaapstad, maar wel dicht bij de mooie stad Utrecht.

Na zeven jaar een andere baan gevonden, in Arnhem. Verhuizen naar deze regio was de volgende stap. We wilden graag dicht bij de bossen wonen, zoals bijvoorbeeld in Velp, Rheden of Dieren. Veel gezocht en bekeken maar niet direct iets kunnen vinden. Totdat een makelaar ons attendeerde op een alternatief, een woning aan de andere kant van de IJssel en wel in Doesburg. Direct helemaal verliefd op het huis, maar voor mij was het in het begin wel wennen aan zo’n klein stadje. Heel bijzonder was wel dat hier eredivisie basketball gespeeld werd en dat is, als jezelf fanatiek basketballer bent, wel een heel groot pluspunt. Na enkele jaren voelde ik me helemaal thuis in mijn Doesburg en dat is nog steeds zo.

Samen met Rimke hebben we drie kinderen gekregen, Martin, Jelmer en Mariëlle. Ze zijn met heel veel plezier opgegroeid hier in Doesburg. Wel mooi dat Rimke en ik in het begin van onze relatie wel eens tegen elkaar gezegd hebben dat we graag in de omgeving van Arnhem zouden willen wonen en dat dit ook uitgekomen is.