Greet Rutten-Nieuwenhuis, Doesburg 1934

Greet Rutten-Nieuwenhuis, Doesburg 1934

Er is in Doesburg heel veel veranderd. Dat vind ik niet altijd even fraai. Mijn eigen huis in de Bresstraat heb ik daarom helemaal ingericht in oude stijl, behalve de keuken, die hebben we in de tuin gebouwd.

Ik ben geboren in de Herenstraat nr. 18. Mijn vader was kolenboer. Naast ons was zijn opslagschuur die nu verdwenen is. Hij is geboren in de kleine huisjes bij de steenfabriek tegenover het oude gemeentehuis van Angerlo, Schoonoord noemden wij dat, geloof ik. Als heel jonge knaap ging mijn vader eens mee met de voorman van de steenfabriek naar Doesburg. Hij vond dat mijn vader een pet op moest zetten. Die viel nogal groot uit en een bijnaam was geboren: ‘De Klep’. Zoals iedereen toen een bijnaam had. Mijn broers werden ook ‘De Klep’ genoemd, net als ik.

Die handel van mijn vader groeide als kool en na de Herenstraat betrokken wij een pand aan de Meipoortstraat met een schuur op de plek waar nu de parkeerplaats is. Mijn broer, die technisch tekenaar was, moest ook in de zaak komen. Daar had je in die tijd niet zo veel over te vertellen. De benzinepomp aan de Looiersweg was ook van ons. Daar staat nu een flat.

Mijn vader zat voor de oorlog in de gemeenteraad voor de PvdA en was loco-burgemeester. Toen er na de oorlog snel een tijdelijke burgemeester moest komen werd mijn vader aangewezen.

Er kwam eens een mevrouw naar het stadhuis en vroeg aan de bode of zij ‘De Klep’ even kon spreken. De bode vond dat zij dat niet kon zeggen en de burgemeester moest aanspreken met meneer Nieuwenhuis. Toen zij werd binnengelaten bij de burgemeester begroette zij die met: “Hallo meneer De Klep”. Bij het verlaten van het stadhuis werd zij vermanend toegesproken door de bode waarop zij zei: “Hij was helemaal niet boos hoor”. Toen er na een jaar een nieuwe burgemeester kwam, werd die feestelijk ingehaald bij de Lange Brug.

Ik wilde niet studeren en heb altijd in de thuiszorg gezeten. Mensen helpen vond ik heerlijk. Ik heb twee zoons, twee kleindochters en twee achterkleinzonen en die wonen allemaal in Doesburg.