Eed Vermeulen, Doesburg 1939

Eed Vermeulen, Doesburg 1939

In één van de buitenwijken van toen, het Zuidelijk Molenveld, in de Julianastraat ben ik geboren. De Ooi en Beinum had je toen nog niet. Er was niet veel van Doesburg overgebleven na het vertrek van het garnizoen. Eigenlijk was Doesburg niks, de hele binnenstad was behoorlijk verkrot en er was geen geld voor renovatie.

Later ben ik verhuisd naar de Ooipoort. Het gezin had zes meisjes en een jongen. Die zussen zijn, in tegenstelling tot mij, allen zeer muzikaal. Dat hebben ze van mijn vader, die speelde op verschillende instrumenten en was musicus. Zelf speelde ik liever bij de munitiebunkers die er nog restten na het vertrek van het garnizoen. Naast musicus was mijn vader antiek restaurateur. Door de engelse ziekte had hij een vergroeide rug, dat leverde mij de scheldnaam op school ‘bultje Vermeulen’ op. Als iemand dat tegen mij durfde te zeggen, dan timmerde ik er meteen op los.

Mijn moeder komt oorspronkelijk uit Winschoten en mijn vader en mijn opa zijn beiden in Heteren geboren. Zij kwamen rond 1900 naar Doesburg en woonden bij de steenoven aan de overkant van de IJssel tegenover het gemeentehuis van Angerlo. Ze woonden in de kleine arbeidershuisjes die er nu nog staan op een verhoging tegen het hoge water. Over het jaagpad liepen zij naar Doesburg.

Mijn loopbaan begon bij de Marine. Heb gevaren op de Hr.Ms. Karel Doorman, een vliegdekschip. Daarna heb ik gewerkt als elektrotechnicus en bij een ingenieursbureau voor machine-automatisering. Inmiddels was ik getrouwd met Loes Drohm. Samen hebben wij twee kinderen. Helaas is Loes, na 40 jaar huwelijk, in 2006 aan de ziekte ALS overleden.

Toen het ingenieursbureau failliet ging hadden wij net een huis gekocht, als eerste bewoners, op het Van Tuylplein in de nieuwbouwwijk de Ooi. Wij woonden daar in het begin tussen allemaal onderwijzers. Vrij snel daarna ben ik begonnen als werkmeester, afdeling verpakking, op de sociale werkplaats Presikhaaf in Arnhem. Ik ben daar 33 Jaar bedrijfsleider geweest tot ik in 2000 met de pré-Vut ging.

Inmiddels woon ik al weer heel wat jaren met veel plezier in de volledig herstelde binnenstad van Doesburg.