Eddy ter Braake, Doesburg 1954

Eddy ter Braake, Doesburg 1954

Op de hoek van de Zandbergstraat en de F.D. Rooseveltsingel ben ik geboren. Na de oorlog heeft mijn vader, een metselaar-uitvoerder, dat pand helemaal zelf hersteld. Na verkoop van het pand is hij toen zelf met zijn gezin in het achterste gedeelte gaan wonen. Met een gezin van tien kinderen moest er zuinig aan gedaan worden.

Op mijn veertiende is mijn vader overleden waarna ik enkele jaren bij mijn zuster heb gewoond die een stuk ouder was. Na de LTS timmeren in Doesburg ben ik de MTS-bouwkunde gaan volgen in Doetinchem. Daarna heb ik een tijdje bij een broer in het Rotterdamse Spangen gewoond. Ik heb daar als sjorder in de haven gewerkt bij de firma Snoek, zwaar werk. Gesleep met trossen, kabels, kettingen om de lading vast te zetten op treinwagons, vrachtwagens en zeeschepen. Vaak werd me gevraagd waar ik vandaan kwam, want ik had een zuidelijk accent vond men. Dat een spiekerbox een broek is en geen luidspreker vonden ze maar vreemd. Daarna heb ik mijn militaire dienstplicht vervuld bij de gepantserde cavalerie waarbij ik gelegerd was in Duitsland.

Na mijn diensttijd heb ik tot mijn vijfendertigste in de bouw gewerkt als timmerman/maatvoerder en als voorman timmerman. Om snel wat extra geld te verdienen heb ik ook als constructieschilder gewerkt in Saoedi Arabië. Drie maanden, zeven dagen per week, twaalf uur per dag is éénennegentig dagen onafgebroken werken. Dat heb ik in 1984/1985 nog eens herhaald in het Libië van Khadaffi waar we toen bij de universiteit van Tripoli kleine woningen bouwden voor de professoren. Daar hadden we vrijdags vrij en konden dan interessante plekken bezoeken zoals de Tunesische grens of de oude Romeinse stad Leptis Magna.

De bedoeling was om geld opzij te zetten voor het opzetten van een eigen bedrijf. Het pakte echter anders uit. Met het geld dat ik in Libië had verdiend kon ik in 1989 op eigen kosten een verkorte opleiding HEAO bedrijfsinformatica volgen. Mijn stage opdracht, het omzetten van een applicatie van een mainframe naar een PC, werd door mij succesvol afgerond en resulteerde in een contract bij de provincie. Daar werk ik nu nog en heb aan de hele opkomst van PC (netwerken) en internet meegewerkt.

Ik vind het heerlijk om op mijn Moto Guzzi rond te trekken. Jaren ben ik lid geweest van de Citroën DS-club omdat ik die auto, ‘de Snoek’ zo mooi vond. Ik heb er echter nooit één gehad.

Door de jaren heen hou ik me met tussenpozen bezig met het uitzoeken van de stamboom van de familie ter Braake. De stamvader is afkomstig van Almelo en rond 1650 geboren. Er blijkt een sterke verbondenheid te bestaan met scheepvaart en/of emigratie.