Eddy Berentsen, Doesburg 1958

Eddy Berentsen, Doesburg 1958

Ik ben geboren op vier oktober, werelddierendag. Dat is waarschijnlijk de reden dat ik zoveel met dieren heb. De Afrikaanse natuur vind ik overweldigend mooi. Een aantal jaren geleden ben ik met mijn gezin in Kenia op vakantie geweest. Het was vlak na de hevige verkiezingsstrijd en daardoor waren er bijna geen toeristen. Wij waren daar op safari en sliepen tussen de wilde dieren. Een prachtige ervaring.

Op een avond kwam er een vrouw naar ons toe die een nijlpaard met jong voor haar tent aantrof en niet durfde te slapen. Ik ben met haar meegegaan om te kijken maar trof geen nijlpaard aan. Ik wilde net weggaan toen ik rechts van me een hevig gesnuif en gestamp hoorde. Op het moment dat ik me omdraaide klapte er een grote bek met grote kracht dicht. Het nijlpaardvrouwtje dat mij op een haar na miste. De schrik zat er toen goed in en de bewaking werd extra versterkt. Op een ander moment had ik een bijna aanvaring met een olifantenstier die mij tot op anderhalve meter naderde, waarna de auto toch sneller bleek. Pffff. Toch droom ik ervan om eens te voet door Kenia en Tanzania te trekken, onder begeleiding uiteraard.

Als operationeel manager bij een transportbedrijf vind ik het belangrijk om te weten wat de chauffeurs tegenkomen in hun werk. Daarom heb ik een groot-rijbewijs gehaald en ook een opleiding gevaarlijke-stoffen gevolgd. Als het zo uitkomt rij ik zelf op de vrachtwagen.

Van jongst af aan doe ik veel creatieve dingen zoals tekenen, schilderen en gitaar spelen hoewel ik geen noot kan lezen en alles op gevoel doe. Ik heb zelf een gitaar gebouwd. Zelfs het uitzoeken van de schelpen voor het inleggen van het rozet heb ik gedaan.

Jaren geleden heb ik in Doesburg het eerste Gemeentelijke Kunstuitleen Bureau opgezet. In die tijd bestond de BKR nog en de kunstwerken van die kunstenaars werden ergens opgeslagen buiten het zicht van liefhebbers. Die kunstuitleen heeft heel goed gewerkt tot het moment dat het vanuit de gemeente door de bibliotheek werd overgenomen. Toen zijn alle kunstwerken door middel van een veiling verkocht.

Op dit moment bouw ik, als uitlaatklep voor het stressvolle managersbestaan, bijzondere lampen van draad en glas of buis, of wat ik maar tegen kom en kan gebruiken. Ik zag ergens hele duren design lampen en dacht dat kan ik zelf ook, zo is dit ontstaan en ik vind het heerlijk om te doen.