Basak Yildiz, Izmir 1982

Basak Yildiz, Izmir 1982

Izmir is een grote moderne stad in het westen van Turkije. Mijn voorouders komen van Kreta. Ik ben opgeleid als lerares Engels en heb na mijn studie twee jaar op een privéschool gewerkt. Dat is bijna zoals het ook in Nederland is.

Daarna heb ik de beslissing genomen om naar het wat minder ontwikkelde oosten van Turkije te gaan om daar les te geven en die mensen daar te helpen. Hakkari was een klein stadje, ingeklemd tussen de bergen in de buurt van de grens met Irak. Het is een kleurrijk gebied met veel Arabische invloeden.

Door de geïsoleerde ligging zijn ontwikkelingen uit de rest van de wereld minder snel doorgedrongen tot dit afgelegen gebied. Ik probeerde met creativiteit in mijn lessen inspiratie los te krijgen en organiseerde allerlei projecten. In een van die projecten vroeg ik om op te schrijven hoe de stad er over vijftig jaar uit zou zien. Eén jongetje schreef dat hij dacht dat dan wel alle flats voorzien zouden zijn van een lift! Overal in Turkije hebben flats liften, alleen daar nog niet.

Het gebied in het zuid-oosten van Turkije is Koerdisch en er wordt meestal geen Turks gesproken. Door het politieke stelsel in het verleden werd er niet veel aan ontwikkeling van de oostelijke gebieden gedaan. Nu zijn alle ambtenaren verplicht om in hun arbeidsjaren minimaal twee jaar in het oosten te werken zodat ook daar de ontwikkeling op gang gebracht wordt. Vrouwen hadden daar niet zo veel te doen en mochten eigenlijk ook niks behalve kinderen krijgen en opvoeden.

Ik heb in die tijd uit idealisme vier jaar in Hakkari gewerkt en na mij is een nicht van mijn man Bülent daar ook komen werken. Hoewel zij getrouwd was kwam zij daar alléén, omdat haar man vanwege zijn eigen werk niet mee kon. Dat was al ongewoon en bovendien liet zij zien dat vrouwen van alles konden doen en bereiken. Dat heeft bij veel inwoners hun wereldvisie veranderd en ook de positie van de vrouw verbeterd.

Doordat ik deze vrouw ontmoette kwam ik in contact met Bülent. Ik ben met hem getrouwd en met hem mee naar Nederland gegaan.