Anne Kewilaä, 1995 Doesburg

Anne KewilaƤ, 1995 Doesburg

Zeventien jaar geleden ben ik in Doesburg geboren. Ik heb twee zussen, Ilse en Nina. Mijn ouders werken allebei in de zorg.

Sport heb ik altijd erg leuk gevonden en in die richting ben ik een opleiding aan het Graafschap College begonnen. Ik doe zelf ook veel aan sport zoals judo, jiujitsu en paardrijden.

De opleiding Sport en Beweging die ik nu volg duurt vier jaar en dat lijkt mij een goede basis voor mijn toekomstige beroep. Ik zou namelijk heel graag bewegingsagoog willen worden. Dan kun je in een jeugdgevangenis gedragsproblemen, agressie of ADHD wat beter hanteerbaar maken. Je zou dan bijvoorbeeld kunnen gaan boxen en in het gevecht moet er plotseling gestopt worden. Daarmee train je dan je zelfcontrole. Die controle heb ik zelf ook geleerd bij mijn lessen in judo en jiujitsu. Daar heb ik bij beide sporten de bruine band.

Jiujitsu is voornamelijk een aanvalssport met veel armklemmen, verwurgingen en beenklemmen terwijl judo juist een verdedigingssport is waar de aanval wordt overgenomen en veel worpen worden aangeleerd.

Het idee om bewegingsagoog te worden heb ik van mijn vader. Hij werkt in de zorg onder andere met verslaafden. Door zijn verhalen ontstond het idee om mijn passie voor sport te combineren met mijn toekomstige werk. Daarvoor wil ik na de MBO graag nog naar het HBO.