Ali Hoesen, District Para 1951

Ali Hoesen, District Para 1951

De grootouders van mij en mijn vrouw zijn vanuit India en Pakistan naar Suriname gekomen als contractarbeiders. In het District ging ik naar de lagere school en in Paramaribo bezocht ik de ILO, een soort HAVO. Daarna heb ik in de wegenbouw gewerkt voornamelijk, in en rond Paramaribo.

Suriname werd in 1975 onafhankelijk. Op dat moment moesten we kiezen, gaan we naar Nederland of blijven we in Suriname en weten we niet wat er gaat gebeuren in het politiek onstabiele land. Samen met mijn vrouw en twee kinderen zijn we vertrokken naar Nederland. Drie maanden later konden wij al ons huis in Doesburg betrekken na een tijdje in een opvangcentrum te hebben gezeten. Omdat er zoveel Surinamers naar Nederland kwamen konden die niet allemaal direct een huis vinden. Wij hebben wat dat betreft geluk gehad dat het zo snel ging. In dat huis wonen we nu al ruim zevenendertig jaar.

De situatie in Suriname is in die jaren niet echt verbeterd. Het is een prachtig land met een heerlijk klimaat waar mensen ‘s avonds veel op straat leven. Het instellen van een avondklok door Desi Bouterse in de jaren tachtig was voor de inwoners daarom heel moeilijk.

Na een opleiding bij de CBBS liep ik stage bij de PGM, daar kon ik helaas niet blijven. Een werkplek in de wegenbouw was ook niet mogelijk, omdat ik wel de ervaring maar niet de papieren ervoor had.

Een aantal jaren heb ik als conciërge gewerkt op school de Wetelaar. Ik heb nu werk bij Presikhaaf Bedrijven in Arnhem.